De 10 wedstrijden

De 17de jaargang van het Sallands Cross Circuit oogt solide en vertrouwd. De kenmerkende kleurschakeringen van het logo, de bekende 10 hotspots in de Sallandse dorpen, de loopschotel met de drie afstanden, ja zelfs de pakketkeuze aan de voorkant van het circuit heeft de schijn van een abc-tje. En toch is niets wat het lijkt…

In de aanloop naar dit razend populaire crosscircuit blijkt de organisatie dit keer een ferme buiging te maken naar de loper. Of beter uitgedrukt: naar de behoefte en de wens van het veel kleurige looppeloton. A votre service, in de wetenschap dat in deze flexmaatschappij het stellen van uitdagingen bijkans het patroon van een religie heeft aan genomen.

Een blik op de inschrijfpakketten spreekt boekdelen. Bij de 3 loopafstanden is het gebruiksgemak leidend: naast een eigen startnummer met hierop je naam, deelname aan het circuit en toegang tot de after party is een all-in aanbod met een gereduceerd tarief voor alle wedstrijden voor menigeen een pré. Wat in het oog springt is pakket 5; een speciaal aanbod voor recreatielopers, voor wie tijd en rangschikking ondergeschikt zijn aan het pure bewegen en de beleving binnen het peloton. Voor de leek: dit nadert het stadium van een Runner’s high. In de set up van het Sallands Cross Circuit rijgen nieuwigheden zich aaneen. Wat te denken van teamlopen op de beide langste loopafstanden? Wat een hommage, maar zeker ook een tegemoetkoming aan het groeiende leger grandmasters onder de lopers: een competitie voor de 60-plussers op zowel de 5 als op de 10 km.

De wedstrijden: 10 op een rij, waarbij Haarle met de Haarlerbergloop op 11 november het circuit opent. Bijna wekelijks strijkt hierna de karavaan neer in achtereen volgens Raalte, Mariënheem, Lettele, Luttenberg, Nieuw Heeten, Hoonhorst, Heeten, Broekland en Lemelerveld.

In de voorbereiding hield de voorzitter van het circuit een vurig pleidooi om op locatie ‘in het vel van de loper’ te kruipen. ‘Durf vernieuwing aan te brengen, daag de loopmeute uit, ga de loper verrassen’. Mariënheem voegde subiet de daad bij het woord en presenteerde de zaal een bijzonder en meteen dapper format. De 34ste Schalmloop concentreert zich rondom manege Bartels, waarbij de lopers niet alleen het Boetelerveld maar ook Schoonheten aandoen. Wat een metamorfose! Ongetwijfeld zal het parkoers in de achtertuin van Mariënheem voor zowel wedstrijd- als recreatieloper niet alleen pittig zijn maar vooral uitdagend. Hiermee krijgt de crosswaardigheid van het circuit een extra ster. Ook op andere locaties zullen lopers verrast worden; niet alleen het parcours, ook de service, de ambiance en de aankleding van de crosslopen zullen dorpseigen zijn.

Dat belooft wat! Met de slogan ‘Het SCC is van jou’ is de drempel om kennis te maken met dit loopfenomeen – op welke locatie dan ook – nauwelijks een obstakel. Durf vereist …? Gewoon doen! Welkom bij het Sallands Cross Circuit.

Dit artikel is geschreven door Bertus de Haan, oprichter, nestor, atleet en ex-voorzitter van het Sallands Cross Circuit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Los a.u.b. de volgende som op (beveiliging tegen spam) *